Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

Bunkerben a FORGOTTEN-nel

megjelent: EURÓPAI IDŐ 1999/5 Zenebona

 Bunkerben a FORGOTTEN-nel

            Ha az információim pontosak, ’99 február 19-ig az idén még nem volt élő koncert a sepsiszentgyörgyi Bunkerben. Nos, ezt a jeget törte meg a fent említett napon a székelykeresztúri Forgotten. A Bunker egy olyan rockkocsma/klub, amilyennek minden városban létjogosultsága kéne legyen. Sajnos igénytelen világban élünk, így nem mindenhol éri meg egy hasonló szórakozóhely üzemeltetése.
            Örömmel konstatáltam, hogy Szentgyörgyön még dívik a rockzene szeretete. Jó jel a Forgottennek, hogy idegenbe való fellépésüket kb. 100-150 ember kísérte végig kíváncsi figyelemmel, mivel a helyiek szerint más koncerteken inkább a jövés-menés jellemző a közönségre. Az sem elhanyagolható tény, hogy a feldolgozásokat a közönség együtt énekelte az énekessel. Ebben a felállásban – Orbán Ferenc-ének, Fazakas Botond-gitár, Buzogány István-bőgő, Zsidó Ferenc-dob – először játszott közönség előtt a csapat. 2x40 perces programjuk fele-fele arányban tartalmazott saját számokat illetve feldolgozásokat. A saját nóták magyarul szólalnak meg, bevallásuk szerint stílusuk kemény rockzene. Más besorolást – amúgy is utálok kategorizálni – én sem tudok rájuk húzni. Tény, hogy stílusuk túlmutat a hagyományos heavy metalon, mind a zenei, mind a szövegvilág szempontjából.
            Szimpatikus a csapatban, hogy a feldolgozások mind magyar együttesektől vannak (Ossian, Pokolgép, Tankcsapda, Junkies, Akela). Kivétel a kamu szöveggel előadott La Bamba, amely még így is megadta a hangulatot a koncert utáni konzerv bulinak, amely sajnos a DJ “jóvoltából” nyálba ment át. De hát hajnali 4-kor ez már nem számított a bulizni vágyóknál.
            Kezdetnek nem volt rossz a Forgotten buli. A feldolgozásokban előforduló bakikért inkább az élő fellépések rutinjának hiánya a felelős. Ha sikerül ezt legyőzni és az énekre is jobban összpontosítani, akkor a srácoknak ott a helyük az őszi Rocktoborzón. Forgottenék után egy kis jammelésre is sor került. A helyi Mercedes Blues Benz gitárosa/énekese bőgőt ragadott, a Holy Shoe gitárosa és dobosa maradt a posztján és Green Day-, Tankcsapda-, Sex Pistols dalokkal “punkoltak” egyet.
            Köszönet a Forgotten nevében is a Bunkernek a vendéglátásért és nem utolsó sorban Ildynek és Atinak.
SchEndre